Žene na selu ekonomski osnažene

Bez autora
Apr 29 2014

Direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač predstavila je u Narodnoj skupštini Izvještaj o provođenju Akcionog plana za unapređenje položaja žene na selu za prošlu godinu, istakavši da su mjere i aktivnosti koje su planirane u okviru operativnog plana provedene u potpunosti, čime su na terenu postignuti značajni rezultati.Ona je istakla da je najznačajnija promjena ostvarena kroz realizaciju programa ekonomskog osnaživanja žene na selu, kroz povećan obim finansiranja posticaja i plasmana sredstava po kreditnim linijama.

Žene na selu ekonomski osnaženeDirektor Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač predstavila je u Narodnoj skupštini Izvještaj o provođenju Akcionog plana za unapređenje položaja žene na selu za prošlu godinu, istakavši da su mjere i aktivnosti koje su planirane u okviru operativnog plana provedene u potpunosti, čime su na terenu postignuti značajni rezultati.

Ona je istakla da je najznačajnija promjena ostvarena kroz realizaciju programa ekonomskog osnaživanja žene na selu, kroz povećan obim finansiranja posticaja i plasmana sredstava po kreditnim linijama.

Lukačeva je rekla da se dobri rezultati ogledaju i u povećanoj informisanosti žena o mogućnostima korištenja sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj posredstvom obuka kroz koje je i povećana sposobnost žena za apliciranje i pribavljanjem tih sredstava.

Poslanik SDS-a Ljiljana Bogdanović rekla je da je pitanje pitanje položaja žene na selu jedan veliki problem koji traži punu pažnju i da se selektivnim pristupom ne može pristupiti tom problemu.

Ona smatra da razni akcioni planovi i strategije ne pokazuju neke posebne rezultate, već da služe za "dodvoravanje nekoj instituciji i da se kaže da su u oblast uključeni i evropski i drugi međunarodni standardi", dok je stanje na terenu drugačije.

Poslanik SNSD-a Vesna Jungić rekla je da treba povećati broj žena na onim mjestima gdje se donose odluke, što će imati za rezultat poboljšanje stanja u svakom segmentu.

Prema njenim riječima, donošenje zakonskih rješenja koja poboljšavaju privredne aktivnosti ne odnose se samo na položaj žene, već poboljšava i položaj i stanje određene sredine.

Poslanik PDP-a Velimir Sakan smatra da je u izvještaju iznesen jednostran pristup i da cilj aktivnosti treba biti da se izjednači položaj žene na selu i u gradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik